Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

19 ΜΑΪΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ19 ΜΑΪΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ
Πέμπτη 19 Μαϊου 13:00

Ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία

Ο Χρόνης Αμανατίδης, καλεσμένος της παραγωγού Αρριέττας Παλιατσάρα, στην έκτακτη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, με τη γλυκιά φωνή του, μας ταξιδεύει μέσα από το μουσικό έργο «Πόντος εν’ Άστρον Φωτεινόν» στο μύθο, την ιστορία, στα τραγικά γεγονότα του Ποντιακού ολοκαυτώματος. Μας μεταφέρει στην έξοδο των εναπομεινάντων θυμάτων της γενοκτονίας και στη συνέχεια της ζωής περνώντας μέσα στα μουσικά κύματα του Εύξεινου Πόντου με τους Γ. Σαρακενίδη και Ι. Βλασταρίδη-Τσανάκαλη.
Όλη η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε ένα πανούρ (πανηγύρι) όπου ο ερμηνευτής και δημιουργός γίνεται ένα με τον ποιητή και συνθέτουν άλλους στίχους για τραγούδι, χρησιμοποιώντας επωδούς και παραδοσιακές μουσικές φόρμες. Γίνεται ένα πάντρεμα του παλιού με το καινούργιο, έτσι ώστε το ταξίδι της μνήμης και της ιστορίας να μην είναι οδυνηρό αλλά ευχάριστο και κατανοητό.

Την μουσική επιμέλεια έχει ο Χρόνης Αμανατίδης που μαζί με τον Μανώλη Καρπάθιο αναδεικνύουν τους χυμούς και να νευρώδη ξεσπάσματα του ποντιακού ιδιώματος.

Στίχοι-απαγγελία: Γ. Δ. Σαρακενίδης
Λύρα: Ιωάννης Βλασταρίδης-Τσανάκαλης.

Από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Παραγωγή, παρουσίαση: Αρριέττα Παλιατσάρα
Συχνότητα: 90,9 – 95,6
Live Streaming: webradio.ert.gr/trito


http://webradio.ert.gr/programma-trito/

Δεν υπάρχουν σχόλια: